Torma


A népnyelv közönséges és csípős tormának is nevezi. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti.  A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

Gyógyhatása: a frissen reszelt torma baktérium-, és vírusölő hatása fél napon át tart. A reszelt tormát vese-, és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat. C vitamin forrás. E mellett tartalmaz más vitaminokat, káliumot, nátriumot, magnéziumot, kalciumot, más ásványi anyagokat, mustárolajat. A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, a méregtelenítő folyamatban, ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat. Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, gyulladáscsökkentő. Vérbőséget okozó hatása miatt, számos betegség esetén hatásos. Nem csak a légutakat tisztítja, hanem segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg gyulladása esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást. Reuma, köszvény, isiász, izomfájdalmak esetén is hatásos. Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas. Bélféregűző hatása ismert. Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén. Idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást. A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt. Enyhíti a rovarcsípés fájdalmát. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta a frissen reszelt tormát. A kisebb sérülésekre, sebekre levelét borították, hogy megakadályozza az elfertőződést.

Fogfájás esetén: tegyük a tormát a fájós részre, és hagyjuk ott, míg a fájdalom elmúlik.

Rovarcsípés esetén: kenjük be egy szelet vagy reszelt tormával a fájó, égő felületet.

Láz esetén: reszeljük le a tormát, csomagoljuk pamutba és tegyük a talpra, kössük oda egy kendővel. Légúti problémákra készítsünk tormaszirupot: lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, hagyjuk összeérni. Leszűrjük és reggelente 1-2 kávéskanállal fogyasszunk belőle megelőzés céljából is. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a gyerekek is könnyen fogyasztják.

Fejfájás esetén készíthetünk tormatinktúrát: a lereszelt tormát alkoholba áztatjuk és ebből cseppentünk és masszírozzuk a fájó területet. Legalább néhány napig érleljük, majd szűrjük le. Várandósok és vesebetegek csak mértékkel fogyaszthatják, bár a mérték mindenkinek javasolt. Természetesen, ha valaki allergiás a tormára, akkor ez az út nem járható.

Tormapakolás: segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén. Kenjük be az érintett területet olajjal, zsíros kenőccsel, fejőzsírral vagy vazelinnal. (Köhögés esetén a mellkason, fejfájásnál a tarkón alkalmazzuk.) Ezután tegyük a frissen reszelt tormát egy pamutkendőre, és a kendőt, a tormával együtt helyezzük az adott testrészen a beteg bőrére. A pakolást addig hagyjuk hatni, amíg nem éget. Ezután távolítsuk el a tormás kendőt, mossuk le a bőrfelületet, és igény szerint kenjük be ismét tápláló olajjal.

Tormabor: a tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van. Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.

Tormakúra:  az immunrendszer hozható vele formába. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást. Együnk naponta reggel és este egy-egy kávéskanál tormát. A legjobb a frissen reszelt torma, ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is. A torma kúraszerű fogyasztása legalább két héten át tartson.

Felhasználása: köretként, frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. Savanyúságok eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítjuk. A főtt sertés-, és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek torma nélkül, sőt a hidegtálaknál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Fiatal levele salátába is tehető.

Különleges tudnivalók: a reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyaga miatt hólyagot okozhat a bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk. Belsőleg elsősorban mézzel ajánlott keverni, külsőleg is használhatjuk ha például alkoholban áztatjuk a reszelt tormagyökeret, a bőrbe bedörzsölve, bemasszírozva kiváló reumás fájdalmak ellen.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el