Tárnics - Sárga tárnics


A tárnics nem csak gyógynövényként, hanem az alkoholos italok egyik fő összetevőjeként is ismert volt, ezáltal például a gyomorkeserűk fő összetevője volt, de vermutokhoz és likőrökhöz egyaránt alkalmazták. Több országban is, mielőtt a komló elterjedt volna a sör alapanyagaként, a tárnics gyökerét használták fel sörfőzéshez.

Gyógyhatás: serkenteni a gyomorsav kiválasztódását, ezáltal az emésztési serkenti. Gyökerét ízületi gyulladások ellen is alkalmazzák, hiszen ismert gyulladáscsökkentő hatásáról is.

A tárnicsnak főként a főzetét és a tinktúráját alkalmazzák gyógyításra, a főzetet azonban csak egészséges felnőttek fogyaszthatják, gyermekeknek nem ajánlott tárnicsot adni.

A sárga tárnics kis mennyiségben serkentőleg hat a reflexszerű nyál-, és gyomornedv elválasztásra. Ha a gyökeret szétmorzsoljuk, megindul a nyálképződésünk, és az étvágyunk is megjön.

Serkentő hatású, keserű növény, amelyet gyomorbántalmak, renyhe emésztés és étvágytalanság esetén használnak.

Felhasználása: a tárnicsnak főként szárított gyökerei és gyöktörzse adják gyógyító hatását - ezért is nevezik keserűgyökérnek. Étvágygerjesztő hatása miatt régóta az aperitif likőrök alkotórésze.

Hideg vizes kivonatként: 1 teáskanál (1 g) tárnicsgyökeret áztassunk be hideg vízbe, és hagyjuk 8 órán át állni, majd szűrjük le.

Forrázatként: hatása gyengébb: 1 teáskanál gyökeret öntsünk le 1 csésze forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. A teát étvágyjavítóként vagy az emésztés előkészítésére étkezés előtt fél órával kell elfogyasztani; emésztési panaszok esetén az étkezés után is igyunk belőle.

Gyomortea: 10 g tárnicsgyökér és 30-30 g kamillavirág, citromfűlevél és édesköménytermés.

Tea influenzára, megfázásra: 10 g tárnicsgyökér, 30-30 g kakukkfű, galagonya hajtásvég és bodzavirág.

Utazáshoz vagy stresszes időszakokban: kiváló a gyógyszertári tárnicsgyökér-tinktúra, amelyet vízzel hígítva kell szedni. A tinktúrát rövid ideig a szájban kell tartani, mert így fejti ki optimálisan jótékony hatását.

Tárnicsbor: 1-1 evőkanál apróra vágott tárnics-, gyömbér és kálmosgyökeret, valamint 2 evőkanál borsmentalevelet egy csavaros befőttes üvegbe szórunk, majd leöntjük 4 dl édes vörösborral. Egy hétig állni hagyjuk, gyakran rázogatjuk, nem keverjük. Egy hét múltán leszűrjük. Az emésztés javítására és a szervezet erősítésére naponta egy evőkanállal ajánlott fogyasztani.

Különleges tudnivalók: jóllehet a sárga tárnics ártalmatlan növény, esetenként az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Ellenjavallt gyomor-, és nyombélfekély esetén. Mivel könnyen összetéveszthető a fehér zászpával (Veratrum album), a begyűjtést szakemberre kell bízni, ugyanis a fehér zászpa mérgező!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el