Szegfűbors


A szegfűbors összetett ízvilágának köszönheti igazi sikerét. A csípős és illatos fűszerből a fahéj, a bors és a szegfűszeg mellett kiérezhető a kardamom, a borókabogyó és a szerecsendió íze is.

Gyógyhatása: a fűszerben lévő illatok remekül semlegesítik az esetleges lábszagot. Kezelhető vele a cukorbetegség, az ízületi-, és izomfájdalmak, valamint a véraláfutások. A szegfűborsban található A-vitamin, B-komplex, C-vitamin. Ezen kívül található benne vas, magnézium és réz, nyomokban jelen van a nátrium, a cink, a kálium és a szelén is.  Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatása is ismert. A népi gyógyászatban borogatásokban az ízületi gyulladások enyhítésére használták.

Teája különféle görcsök oldására, megfázásra illetve emésztőrendszeri problémákra hatásos. Gyomorgyengeség és felfúvódás megszüntetésére is használható.

Olaját a fogorvosok helyi érzéstelenítésre alkalmazzák.

Illóolaját illatszerekben alkalmazzák.

Felhasználása: sertéshúsokhoz, savanyúságokhoz, pácokhoz, levesekhez és ragukhoz használgató. Ezen kívül likőrt is készítenek belőle, ami sok koktél alapanyaga is. Használható halak, húsok pácolásához, illetve kolbászok, pástétomok és más húskészítmények fűszerezésére. A szegfűbors jó fűszere a szárnyasoknak, kifejezetten kellemes a bárányhoz és a nyúlhoz, de marhahúshoz, sertéshúshoz is nyugodtan adható. Zöldségekből készített levesekhez, krémlevesekhez, salátákhoz is illik, a különféle köretek is jól fűszerezhetők vele. A paradicsomnak kifejezetten jól áll a szegfűbors íze. Fekete és zöld borssal keverve, együtt összetörve különlegesen aromás, gazdag ízű keverék készíthető belőle, amivel a pácolni szándékozott húsokat is bekenhetünk, de nyugodtan adhatjuk ragukhoz is. Gyümölcsös desszertek, tejalapú piték, pudingok, különféle csokoládés édességek, illetve a karácsonyi desszertek körében is használható. A forralt borban a szegfűszeg alternatív fűszere.

Különleges tudnivalók:  jól záródó edényben, hűvös helyen érdemes tárolni. Aromáját legjobban őrölt formában adja ki, de a ragukhoz, főtt ételekhez érdemes egészben adni. Csak mérsékelten, más fűszerekkel együtt szabad használni, mert egyes fűszereket kiemel, másokat könnyen elnyomhat. Fűszerkeverékek alkotórésze lehet. Mivel tannint tartalmaz, irritálhatja a bőrt, ha közvetlenül hozzáér.

Szükség esetén helyettesíthetjük egy rész szerecsendió, 2 rész fahéj és 2 rész szegfűszeg keverékével.






Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el