Snidling - Metélőhagyma


A hagymák családjába tartozó fűszerű fűszernövény.  Májustól júniusig lila, kékeslila virágával díszíti a kertet.

Gyógyhatása: gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban és vasban. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és az érelmeszesedést is gátolja. Bélbetegségek esetén is sikerrel alkalmazható. Serkenti az étvágyat, javítja az emésztést, enyhíti a gyomorfájást és a szélszorulást. Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású. Sószegény táplálkozás mellett segíthet a vérnyomás csökkentésében. Fertőtlenítő és hurutoldó hatása megfázás esetén bizonyulhat hasznosnak. A népi orvoslás, hasonlóan a fokhagymához, a metélőhagymát ajánlotta bélféreg űzéséhez is. Az ízületi gyulladások okozta fájdalmak ellen is bevethetőnek tartották, nemcsak belsőleg, hanem a friss, kissé összezúzott leveleiből készített borogatással külsőleg is jótékony, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítottak neki.  Erősíti a test energiaáramlását és segíti a vese, a máj és a gyomor működését is.

Felhasználása: a májusban nyíló, vegyszerrel nem kezelt virágokat meg is lehet enni. Tehetjük salátába az egész virágfejet, de a virágszirmokat akár önmagukban is. A virágot sokan jégkockatartóban vízzel lefagyasztják, majd könnyű nyári koktélok díszítésére használják. Ha virágját fehérborecethez adjuk, akkor egy rózsaszínes, különleges ízű ecetfajtával ízesíthetjük a salátákat. Levesek, tokányok, tojásos ételek kedvelt tavaszi adaléka, jól kiemeli a máj és halas ételek ízét is. Kihagyhatatlan a tavaszi körözöttből, nagyon jól mutat szendvicseken, hidegtálakon. A legegyszerűbb felhasználási mód, ha fűszervajat készítünk vele, vagy sajtkrémhez keverjük a frissen vágott snidlinget. A lilás színű virágok egy-egy rizses ételhez vagy túrókrémhez, körözötthöz adva mutatós, különleges, ehető díszítést is adnak.

Fűszerolaj: 1 liter semleges ízű növény olajhoz adjunk 60 g metélőhagyma virágot. Az olaj egy hét elteltével pirosra színeződik, és átveszi a virágok lágy aromáját.

Különleges tudnivalók: ne főzzük az étellel együtt, mert a hő hatására gyorsan elveszti aromáját, csak a főzési folyamat végén adjuk az ételhez. Túlzott fogyasztása esetén gyomorfájdalom léphet fel. A snidling viszonylag gyorsan elfonnyad, ilyenkor íze megkeseredik. Kiválóan lehet szárítani és mély hűteni is, bár íze igazán frissen érvényesül.









Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el