Sáfrányos szeklice
Régi fűszer-, és festőnövény. A fűszert a virágfészekből
kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják.
Gyenge illatú, kesernyés ízű.
Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig
vörös, vagy vörösesbarna lesz. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás
illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két
festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó
szaflórvörös.
Gyógyhatása: a terméséből kivont olaj csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Bőrápolóként is alkalmazzák. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használják és már régóta ismerik vérnyomáscsökkentő hatását. Képes megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújt az inkontinencia esetén. Alkalmas lehet a gyermekkori ágybavizelési, illetve az időskor vizelettartási problémák kezelésére tea vagy a magolaj formájában. A növény a szervezetbe behatoló kórokozók, illetve testidegen anyagok által kiváltott immunreakciót erősítheti. Közvetlen immunreakció-fokozó.
Olaj: a napraforgó olajéval egyezik meg, színtelen és íztelen, felhasználják sütésre, margaringyártásra, salátaolajként és táplálék kiegészítőként. Gazdag E-vitamin forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását, megőrizheti a bőr egészségét és salaktalaníthatja a szervezetet. Jó emésztésjavító hatással rendelkezhet. Olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Segíthet szabályozni a vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen. Tisztítja a májat és az epét. Segítségünkre lehet sárgaság kiegészítő kezelésére. Hashajtó, féregűző és fájdalomcsillapító hatású. Melegítő hatású, segítheti az anyagcsere működését, mérsékelheti az allergiás reakciókat. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatású. Javítja az idegek és az agy működését. Csökkenti a túlterhelés káros hatásait, segíti a szövetek vérellátását, fokozza az életerőt és hozzájárul a jó fizikai és szellemi állapot megőrzéshez.
Felhasználása: húslevesek,
mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és
italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg
színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a
cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval
többet kell használni, mint a sárgához.
Magas linolénsav tartalma miatt igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban.
Különleges tudnivalók: serkentheti a méhösszehúzódásokat, emiatt állapotos nők a növényt gyógyszer mennyiségben nem használhatják.