Sáfrányos szeklice


Régi fűszer-, és festőnövény. A fűszert a virágfészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják. Gyenge illatú, kesernyés ízű. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.

Gyógyhatása: a terméséből kivont olaj csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. Bőrápolóként is alkalmazzák. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használják és már régóta ismerik vérnyomáscsökkentő hatását. Képes megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújt az inkontinencia esetén. Alkalmas lehet a gyermekkori ágybavizelési, illetve az időskor vizelettartási problémák kezelésére tea vagy a magolaj formájában. A növény a szervezetbe behatoló kórokozók, illetve testidegen anyagok által kiváltott immunreakciót erősítheti. Közvetlen immunreakció-fokozó.

Olaj: a napraforgó olajéval egyezik meg, színtelen és íztelen, felhasználják sütésre, margaringyártásra, salátaolajként és táplálék kiegészítőként. Gazdag E-vitamin forrás, ez az az antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását, megőrizheti a bőr egészségét és salaktalaníthatja a szervezetet. Jó emésztésjavító hatással rendelkezhet. Olyan növényi vegyületeket is tartalmaz, melyek szerepet játszanak a koleszterinszint csökkentésében, így a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Segíthet szabályozni a vércukorszintet, ami az egészséges fogyás érdekében is nélkülözhetetlen. Tisztítja a májat és az epét. Segítségünkre lehet sárgaság kiegészítő kezelésére. Hashajtó, féregűző és fájdalomcsillapító hatású. Melegítő hatású, segítheti az anyagcsere működését, mérsékelheti az allergiás reakciókat. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatású. Javítja az idegek és az agy működését. Csökkenti a túlterhelés káros hatásait, segíti a szövetek vérellátását, fokozza az életerőt és hozzájárul a jó fizikai és szellemi állapot megőrzéshez.

Felhasználása: húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához. Magas linolénsav tartalma miatt igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban.

Különleges tudnivalók: serkentheti a méhösszehúzódásokat, emiatt állapotos nők a növényt gyógyszer mennyiségben nem használhatják.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.