Sáfrány
Az egyik legegzotikusabb és legdrágább fűszernövényt. Évszázadok óta használják sütemények, levesek, húsételek ízesítésére, emellett azonban gyógynövényként is alkalmazható. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért rendkívül drága, értéke az aranyéval vetekszik. Az őshonos hazai fajok védettek, tehát a bibék gyűjtése törvénybe ütközik.
Gyógyhatás: segíti az emésztésünket, csökkenti a túlzott puffadással és gázképződéssel járó kellemetlenségeket, enyhíti a gyomorégést, és enyhe fájdalomcsillapító, görcsoldó hatásai is vannak. Érdemes naponta - vagy a nagyobb lakomák után - meginni egy csésze sáfrányteát. A fűszernek nyugtató, stresszoldó és kiegyensúlyozó hatásai is vannak, ezért ha az állandó idegeskedés miatt nehezebben alszunk el, érdemes egy-egy bögre sáfrányból készült teát vagy sáfránnyal ízesített meleg mézes tejet meginni. Hangulat javító, és rendszeres fogyasztása enyhítheti a depresszió tüneteit is. A sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató. Óvja a szemünket, az agyunkat is. Csökkenti a súlyos, degeneratív szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Ha valaki a szeme egészségét szeretné megőrizni a sáfrány segítségével, érdemes sáfránykivonatot tartalmazó étrend kiegészítőt szednie. A fűszerben olyan vegyületek is vannak, melyek jótékonyan hatnak az agyunkra, többek között javítják a kognitív funkciókat, még az idősebbek vagy a demenciában, Alzheimer-kórban szenvedők esetében is. A sáfrányban található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megakadályozzák, hogy lerakódások, úgynevezett plakkok alakuljanak ki a vérereken. Ezek a plakkok érszűkületet okozhatnak, rontják a vérkeringést és rendkívül súlyos problémákhoz, akár agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethetnek. A sáfrány, illetve a fűszerkivonatot tartalmazó étrend kiegészítő a vérnyomást is normalizálja és az erek rugalmasságának megőrzéséhez is hozzájárul. A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor-, és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet.
Tea: két deci vízbe tegyünk egy
csipetnyi sáfrányt, forraljuk fel, majd egy kiskanál mézzel ízesítve
fogyasszuk el.
Felhasználása: a fokhagyma kivételével egyetlen más fűszerrel se párosítható az íze. A kettő valahogyan illik egymáshoz. A sáfrány minden halnak és tengeri állatnak pompás aromát ad. A rizottóból csemege lesz sáfrány hozzáadásával. A spanyol paella is elképzelhetetlen sáfrány nélkül. A sáfrány illik a süteményekhez és a kenyérhez is. Szép sárga színt ad a tésztának. A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azonnal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez. Helyettesíthető a sáfrányos szeklicével, de ha színhatást szeretnénk elérni az ételben, akkor többet kell belőle használni, mint a sáfrányból. A virágok bibéjéből készítik, úgy, mint a valódi sáfrány.
A sáfrányt soha nem szabad együtt főzni az étellel. Ezt a finom fűszert csak a főzési idő végén szabad hozzáadni az ételhez.Különleges tudnivalók: csak kis mennyiségben segíti az egészséget. A nagy mennyiség az emberi szervezetben mérgező hatást válthat ki. Nagyon ügyeljünk arra, hogy csak a Crocus sativus bibéiből készült növényt fogyasszuk, mivel, a másik az őszi sáfrány (Colchium autumnal) mérgező.