Retek
Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt
 tartja egy régi mondás a retekről. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az 
őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak.
 Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége 
abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás.
 A nyári retek a hónaposnál nagyobb gumójú, valamivel hosszabb 
tenyészidejű, viszont tovább fogyasztható és lassabban pudvásodik. Az 
őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól 
tárolható. 
Gyógyhatása: gazdag a C-vitamin-tartalma. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy 
epehólyag gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Emésztést 
segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. 
Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a 
retekfélék megelőzhetik az epekőképződését. Jótékony 
hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, 
bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a 
bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek 
gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a 
túlzott retekfogyasztás nem javasolt. A retek a fogyókúrázók
 számára is  jó, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s 
vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes 
alapot szolgáltat a diétás étrendhez. 
Felhasználása: reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut, gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő. Éhgyomorra nem jó retekfélét enni, különösen az érzékeny 
gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, 
vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy
 sajttal előételként. Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják.
 Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A 
préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten 
keresztül, naponta többször fogyasztva belőle). 
Retekszirup: fekete retekből készítik. A megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

