Póréhagyma
Zöldség és fűszer, valamint gyógynövény egyben. A vörös-, és fokhagyma hatásait egyesíti magában, de kíméletesebb és fogyasztása után nem marad olyan erős illata. 90 százalékban vizet tartalmaz, de rostokban is gazdag, az ásványi anyagok közül megtalálható benne a nikkel, kálium, vas, magnézium, mangán kalcium, foszfor. Emellett ki kell emelni az A-, C-, K-vitaminokat, a folsavat is amelyekből bőven akad a póréhagymában, azonban B1-, B2-, B3- és B6-vitaminokból elenyésző mennyiség van a zöldségben. Íze gyengén édeskés, de nem csípős vagy maró, igen kellemes hagymaíz.
Gyógyhatása: akik rendszeresen fogyasztják a póréhagymát, megelőzhetik a petefészekrákot, és a keringési rendszer egészségére is jó hatással van. Gyulladáscsökkentő hatása van, így enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket, és segít megelőzni a cukorbetegséget, valamint az elhízást. Hagymaféléről lévén szó, a póréhagymával mérsékelhető a magas vérnyomás és a megemelkedett koleszterinszint. Ugyanakkor védi a fogyasztót az agyvérzéstől, szívrohamtól is. A magas káliumtartalma miatt azoknak is ajánlott a póréhagyma fogyasztása, akiknek magas a vérnyomásuk. A póréhagyma a várandós nőknek is jót tesz, mivel van benne folsav, ami az egészséges magzatfejlődésben játszik szerepet. A zöldségben lévő magnézium, foszfor és folsav segít az idegrendszer karbantartásában, ezáltal javulni fog a koncentrációképesség, a memória, és az agyi funkciók. A póréhagymából készült lének remek tisztító hatása van, főként a vastagbelet teszi rendbe, és szabadítja meg a toxikus anyagoktól. A zöldség levét össze lehet keverni a zeller és a sárgarépa levével is, így meg hatásosabban méregtelenít, és finomabb. A póréhagymában kalcium is van, ami a csontok egészségében játszik nagy szerepet. A zöldségben vagy egy nagyon hasznos antioxidáns, ami késlelteti a bőr öregedését is. Sok benne az A-vitamin is. Vas is van benne, ami főként a vérszegénységben szenvedőknek jó, és a benne lévő C-vitamin hatására a vas jobban fel tud szívódni a szervezetben. Fogyasztásával csökkenthető a vérben a rossz koleszterinszint, és növelhető a jó koleszterinszint. A benne lévő jótékony alil-szulfidok hatására kisebb lesz a gyomor-, a vastagbél-, és a prosztatarák kialakulásának esélye. Köhögés ellen és vízhajtóként használható. Kénes illóolaj tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Említendő a hagyma fertőtlenítő, baktérium-, és gombaölő hatása, de féregűző szerként is jól régóta ismert és bevált. A fokhagymához hasonlóan szív-, és érvédő, vérnyomás-, és koleszterinszint csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák-, és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összetevője.
Felhasználása: mindig alaposan meg kell
tisztítani, le kell mosni. Akkor friss, ha nincsenek rajta barna foltok,
a hagymaszár ép. A hajszálgyökereket egy kicsi szárrésszel együtt le
kell vágni, és a legkülső, könnyen lehúzható réteget el kell távolítani.
Főként nyersen, kenyérhez vagy salátákba téve szoktuk fogyasztani. A
salátába felhasználható júliustól augusztusig szedhető halványlilás
virágja is. Használható úgy is, mint a normál vöröshagyma, de önálló ételként is ízletes.
Különösen kedveli a kínai konyha, gombával, kagylóval készült meleg
zöldségköretek alkatrésze. Általában karikákra vágva használjuk, de
levesben egyben is főhet, levelét hosszában is fel lehet metélni.
Zsenge, világoszöld leveleit is bátran lehet fogyasztani. Vajon
párolva, kevés sóval, fehérborral megbolondítva, tejszínes habarással
pikáns főzelék készíthető belőle, melynek curryvel adhatunk különleges
ízt. Az így készült főzelék vagy mártás birka és kecskehúsokhoz
különösen finom. A sültekhez párolt köretként is remekül illik. Félbe
vágva vagy 5-6 cm hosszú hurkákra vágva párolható köretnek vagy
kirántható. Erős fűszerekkel érdemes ízesíteni, babérlevéllel,
kakukkfűvel, turbolyával, lestyánnal. Nagy zöld leveleit eltávolítva
száraz hűvös helyen egészen sokáig eltartható.
Különleges tudnivalók: azok, akiknek baj az epéjükkel, netán vesekövük van, ne vigyék túlzásba a póréhagyma fogyasztását.