Paradicsom


Gyógyhatása: gyönyörűvé teszi bőrt. A répán és az édesburgonyán kívül a paradicsomban is megtalálható béta karotin megvédi a bőrt a napsugárzás okozta sérülésektől. A paradicsomban jelen lévő likopin szintén segíti megvédeni a bőrt a káros UV fény okozta ártalmaktól, amely fény nagy mértékben hozzájárul a ráncok és a szarkalábak kialakulásához. A paradicsom hozzájárul az erős csontozat kialakításához. A benne található K-vitamin és a kalcium közreműködik a csontozat megerősítésében és a sérülések utáni gyógyulásokban. A likopin hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, így segíti a csontritkulás kialakulását. Természetes módon harcol a rákos sejtek kialakulása ellen. A likopin csökkentheti bizonyos ráktípusok - prosztata, méhnyak, száj, garat, torok, nyelőcső, gyomor, vastagbél, végbél, petefészek rák - kialakulásának kockázatát. A benne található antioxidánsok (A és C vitaminok) a rákot okozó szabad gyökök elleni védekezést segítik. Fogyasztása segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását. A paradicsom gazdag krómban, ami a vércukorszint szabályozásában segít. Fogyasztásával javulhat látásunk, a benne található A vitamin javíthatja a látást és segít megelőzni a farkasvakságot. Rendszeres fogyasztásával csökken a makula degeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan állapottal járó szembetegség. Javítja a haj állapotát, és így az szebben nézhet ki. A benne található A vitamin a hajat erősebbé és fényesebbé teszi. Segítik megakadályozni a vese és az epekövek kialakulását. Csökkentheti a krónikus fájdalmakat. A krónikus fájdalom általában krónikus gyulladással jár, ezért a gyulladás csökkentése rendszerint a fájdalom csökkentéséhez is vezet. Segíthetnek a testsúlycsökkentésben. A paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. A likopinnak köszönhető, hogy öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít például abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. A paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét.

Felhasználása: nagyszerű rágcsálnivaló, saláták, egytálételek, szendvicsek és egyéb ételek ideális alapanyaga. Magas víztartalmuk és rosttartalmuk miatt olyan ételek, amelyektől könnyen jóllakhatunk, viszont csak kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.




Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el