Padlizsán
Gyógyhatása: segít ellenőrzés alatt tartani a diabéteszt. A padlizsán rostban gazdag, oldható szénhidrát viszont kevés van benne. Igen hatékony emiatt a vércukorszint szabályozásában. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is ideális. Jótékony a szívre. Nagymértékben leviszi a koleszterinszintet és a vérnyomás stabilizálásában is segít, mindezzel hozzájárul a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez. Megelőzi a szívkoszorúér betegségek kialakulását. Az agyra nézve is hasznos, megőrzi a memória funkciót is. Segít a vas előállításában és segít a felesleges vas eltávolításában. Mindezzel csökkenti a szívroham esélyét, azon túl, hogy a szabad gyökök ellen is felveszi a harcot. Megkönnyíti a fogyást, mivel víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony. Egészségesen tartja és védi az emésztőrendszert, a jó rosttartalma miatt. A székrekedést is megakadályozza, és a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A padlizsán magas víztartalma okán megfelelő hidratáltsággal látja el a bőrt, de a hajra nézve is jótékony a hatása. A krónikus betegségek megelőzője, csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának esélyét. Segít leszokni a dohányzásról, mert kevés mennyiségben nikotint is
tartalmaz, így könnyebbséget jelenthet annak, aki
éppen szeretné letenni a cigarettát. A padlizsánban elegendő mennyiségű C-vitamin található, tehát antibakteriális és antivirális védelemmel vértez fel bennünket. Vértisztító hatása van, ezáltal meggátolja az érfalak károsodását, többek között az érelmeszesedést is. Gyakori puffadással vagy más, emésztéssel kapcsolatos kellemetlen tünetekkel küzdőknek nagyon ajánlott a fogyasztása. Gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot és a beleket és megszünteti az emésztési problémákat.
Felhasználása: egyre népszerűbb húspótló zöldségféle. Rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de besózással, lecsepegtetve ez a kellemetlen íz eltüntethető. A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.