MEDVEHAGYMA
A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.
Gyógyhatásai: különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült
bőrbetegségek gyógyítását is. A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható
gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen
ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása
vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a
bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek
azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél, valamint
a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése
következtében lépnek fel. A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor
okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák
elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat. A magas vérnyomás lassan szűnik meg.
Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak is nagyon hatásos. Nehezen gyógyuló sebek hamar behegednek, ha friss hagymalével kenjük be.
Még a koszorúér-megbetegedésre is jó a medvehagyma. Felbecsülhetetlen
értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok
kezelésénél vált be.
Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk.
A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, még a virágzás előtt. A hagymáját nyár végén és ősszel. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként. A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését.
Fűszerként: a friss medvehagymaleveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.
Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. ¼ liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.