Mák
Gyógyhatása: hatékonyan oltja a szomjat, csökkenti a lázat, a gyulladást, enyhíti a székrekedést és az alhas irritációját. A mák az egyik fontos hozzávalója a hűsítő és nyugtató gyógyszereknek. A mák olyan ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, mint a jód, mangán, cink, magnézium és réz. A mák magjaiból kivont olaj hatékony a rákos daganatok kezelésében, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A mák linolén savat tartalmaz, amellyel hatékonyan meggátolható a szív-, és alhasi problémák kialakulása. A mák egész nagy mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek. Ezenkívül a mák gazdag omega-3 zsírsavakban. A mákot narkotikumként is használják fájdalom esetén. Ezenkívül a légzési problémák, fertőző betegségek, hasmenés és alvászavar kezelésénél használják. A mákkal hatékonyan kezelhető az ekcéma. A mák kifejezetten gazdag ásványi anyagokban, amelyeket szervezetünk könnyen felhasználhat. Megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a kálium, a kalcium és a vas is, ráadásul mindegyik aránylag magas értékkel. Emellett tartalmaz hasznos zsírsavakat és aminosavat, valamint B1, B2, B6 és E-vitamint is. Az erős, egészséges körmök érdekében feltétlenül gondoskodnunk kell a megfelelő E-vitaminról a szervezetünk számára. A mákot székletfogóként és szélhajtóként is alkalmazzák. Hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, óvja a gyomor nyálkahártyáját, és csökkenti a hasi görcsöket. A bél falaira lerakódott szennyeződéseket feloldja és segít azok eltávolításában. A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is. A máknak vérnyomáscsökkentő hatása is van, ezért magas vérnyomásban szenvedők gyakran fogyasztják. Emellett megfelelő zsírsav összetételének köszönhetően megakadályozhatja a trombózis és az embólia kialakulását is. Magas koleszterinszint esetén kimondottan javasolt a fogyasztása, ugyanis képes normalizálni azt. A mák fogyasztása sokat segíthet, ha idegi kimerültségben szenvedünk, túl stresszes időszakon megyünk keresztül, illetve sokat érezzük magunkat feszültnek. Macskagyökérrel elegyítve hatásos idegerősítő szert kapunk, míg ha a mákot szerecsendióval keverjük, azzal akár a pánikbetegség is visszaszorítható lehet. A mákból készült szerek kifejezetten ajánlottak, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát. Egyszerre védi csontjainkat az elhasználódástól, óvja a belső szerveinket a felesleges salakanyagoktól és ápolja idegrendszerünket is, hogy megfelelő állapotban maradjon a minket ért stresszhelyzetek ellenére is.
Krém bőrbetegségekhez: a vízbe vagy tejbe áztatott mákot citromlével turmixoljuk össze. Így egy finom állagú krémet kapunk. Vigyük fel ezt a krémet a bőrre. Kezelhető vele az égető érzés és a bőr viszketése. A keverék
fájdalomcsillapító hatású is, mivel enyhíti a bőrgyulladás okozta
fájdalmat.
Hidratáló krém: őröljük meg a mákot, és adjunk hozzá egy kis tejet. Készítsünk belőle finom állagú krémet, majd vigyük fel az arcra. Hagyjuk fent 10 percig, majd mossuk le. Hetente egyszer ismételjük, így bőrünk gyönyörű lesz.
Száraz bőrnél hozzáadhatunk a keverékhez egy kis mézet is.
Mákos bőrradír: keverjünk össze 2 teáskanál mákot túróval. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele a tiszta arcot és nyakat, 10 percig masszírozva a bőrt. Ezután töröljük le az arcot egy vattakoronggal, és mossuk meg. Ezáltal a bőr tiszta és ragyogó lesz.
Korpásodás: korpásodás esetén keverjünk össze beáztatott mákot, sovány túrót és egy teáskanál fehérborsot, majd a keveréket vigyük fel a fejbőrre. Hagyjuk fent fél órán át, majd öblítsük le. A hajpakolás rendszeres használatával jelentősen visszaszorítható a korpásodás mértéke.
Serkenti a hajnövekedést: a beáztatott mákot, friss kókusztejet és hagymát keverjünk össze. Vigyük fel a fejbőrre, és hagyjuk fent körülbelül egy óráig. Öblítsük le egy enyhe samponnal. Ezzel a hajpakolással nagymértékben serkenthető a hajnövekedés.Felhasználás: a felhasználás előtt a mákot a megfelelő módon tisztítsuk meg, és
távolítsuk el a magok közül a köveket vagy egyéb szennyeződéseket. A mákot áztassuk meleg vízbe vagy tejbe 2 órára. Ezután szűrjük le, és hagyjuk megszáradni. A beáztatott magok felhasználhatóak magukban vagy őrölten más fűszerekkel. A mák íztelen, viszont felmelegítve dióhoz hasonló, fűszeres, édes íze
van. Pirítva vagy sütve a mák egy édes illatú, míg teljes sütéskor
speciális aromaolajak szabadulnak fel benne, így a mák ropogósabb lesz. A pirított mákkal gyakran ízesítik a kenyeret és a zsömlét, a
szószokat, töltelékeket, valamint zöldségekhez és salátaöntetekhez
adják.
Mákolaj: alkalmas a fülzúgás megszüntetésére használjuk, érdemes ilyenkor mandulaolajat is adni hozzá. A mákolajat a csontritkulás megelőzésére is fogyasztják, illetve kiváló hatása van az idegek nyugodt működésére.
Csontritkulásra: 25 dkg mákot öntsünk fel kis vízzel, édesítsük mézzel, majd az egészet forraljuk fel.
A forrás elérésekor vegyük le a tűzről, és tároljuk hűtőben. Napi egy evőkanál ajánlott belőle, lehetőleg reggel.