Lestyán
Petrezselyemhez hasonló illatú és ízű fűszernövény, melynek levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk. Az erdélyi konyha elengedhetetlen fűszere a csombor mellett.
Gyógyhatása: Vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák megszüntetésére jó, kiváló vizelethajtó. Nagy gyógyhatással bír, vízhajtó, emésztésserkentő, gyomorégésnél, puffadásnál jó szolgálatot tesz. Erősíti szervezetünket. Jó nikotin-, és alkoholmérgezéseknél.
Erősítő tea: két teáskanálnyi összeaprított lestyán gyökeret kell leforrázni ¼ liter vízzel és azonnal leszűrni. Enyhíti a légúti megbetegedések panaszait.
Vízhajtó tea: 1 evőkanál lestyángyökeret áztassunk 10 percig forró vízben. Ez a főzet kiváló méregtelenítő abban az esetben is, ha túl sok nikotin és alkohol került a szervezetbe.
Felhasználása: zöld lestyánlevél kiváló ízt ad a leveseknek, salátáknak, jól harmonizál a zöldborsóval, és csak a főzés végén adjuk az ételhez. A szárított lestyánlevél is kiváló. Ha töltött kacsát vagy csirkét készítünk, próbáljuk meg a belsejét szárított lestyánnal bedörzsölni, és a töltelékbe is tegyünk lestyánlevelet. A levélnyelet fűszerezve, sózva is használhatjuk, hasonlóan a zellerszárhoz. A meghámozott lestyángyökeret is dobhatjuk levesekbe, de reszelhetjük salátákba is. A lestyán magjából tehetünk a kenyértésztába, ízesíthetünk vele házi sajtokat. Diétás ételek és italok, ecetek fűszerezésére, de a likőr-, és konzerviparban is nélkülözhetetlen.
Lestyánpálinka: 2 evőkanál lestyánmagot ledarálva, gézbe csavarva semleges pálinkába áztatunk néhány napra.
Különleges tudnivalók: terhes nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat. Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki. Használata ellenjavallt elégtelen veseműködés, húgyúti gyulladások esetén.