Kurkuma


Gyógyhatása: a kurkumás víz használható arcmosásra, mert remekül tisztítja a pórusokat. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre, kóros epeműködésre. Daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszer működést serkentő. Csökkenti a kemoterápiát nehezen viselő betegek szervezetének ellenállóságát azáltal, hogy a kezelés során hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét. A sugárterápia hatékonyságát is növeli. Kiváló antioxidáns, hatékony a sejteket károsító szabad gyökök ellen. Gyulladásgátló, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy gyulladásnál, nemi szervi gyulladásos betegségeknél, reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Hatásos láz és egyéb kisebb-nagyobb fertőző betegségek esetén a maláriától a nemi úton terjedő kórokon át a gyomorfekélyig. Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint csökkentő. Az Alzheimer-kór és egyéb időskori demenciák elleni jótékony hatása is ismert. Lényegében minden civilizációs betegségre jó. Az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni. Szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnak át.

A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió-, és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma főzettel inhalálnak, mézben vagy tisztított vajban, köptető és köhögéscsillapító hatású.

Tea: 1 pohárnyi vízbe keverjünk 1/4 teáskanálnyi friss reszelt kurkumát, vagy őrölt kurkuma port. Főzzük nagyjából 10 percig. Mielőtt meginnánk, szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel, citromlével ízlés szerint.

Gyümölcslevekbe: 1 pohárnyi gyümölcslébe, turmixba tegyünk 1-2 cm friss kurkumát/csipetnyi kurkuma port.


Sült zöldségekhez: dobjunk a zöldségek mellé egy csipetnyi olívaolajat, illetve kurkumát is azok mellé a fűszerek mellé, melyeket kedvelünk. Az egészet süssünk 400 fokon, körülbelül 30-40 percig.

Kurkuma massza: 1/2 csészényi lassú tűzön melegített vízben keverjünk el 1/4 csészényi őrölt kurkumát addig, amíg sűrű állagot nem kapunk (kb. 5-10 perc).

Tej: 5 percig főzzünk közepesen erős lángon egy csésze tejet, melybe 1 teáskanálnyit teszünk az előre elkészített masszából. Ha megvagyunk a főzéssel, keverjünk el benne 1/2teáskanálnyi kókuszolajat.

Ételfestékként, élelmiszer színezőanyagként: ételszínezékként kiválóan funkcionál. Forraljunk egy  kis vizet, habverővel keverjük el benne a kurkuma port addig, míg az sárga árnyalatot nem kapjuk. Ezután forraljuk tovább még 3-5 percig. Hűtőben, hűtve tárolandó a felhasználásig.( pl.húsvéti tojás festéshez)

A kurkuma port hozzáadják főtt rizshez, krumplihoz, vagy tojáshoz is, a sárgás színárnyalat javítása érdekében.

Mustárkészítés: keverjünk össze 1 alap mustárt 1/2 csésze őrölt mustárral, 2 evőkanálnyi fehér borecettel, 1 evőkanálnyi vízzel, valamint 1-1 teáskanálnyi kurkumával és sóval. Tároljuk hűtőben, néhány óra múlva fogyaszthatjuk is!


 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.