Koriander


A koriander jellegzetes aromájú növény, mely bizonyos konyhákban alapfűszernek számít, hazánkban viszont kevésbé ismert. Azonkívül, hogy izgalmas ízével feldobhatja az egyszerűbb ételeket is, számos pozitív egészségi hatása van.  A koriandernek felhasználhatjuk a magját, a levelét és a gyökerét is, egészben vagy őrölve, frissen vagy szárítva egyaránt. Az indiai gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere, de sok mediterrán ételbe is jól illik. A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin.

Illóolajainak köszönhetően gyógyító hatással van a bőrünkre, az emésztésünkre és a hangulatunkra is. Javít az allergiás bőrtüneteken, például a kiütéseken, jó rovarcsípések és irritáló hatású növények ellen is. Enyhe fertőtlenítő hatással is bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A bőrszárazságnak is hatékony ellenszere, segít helyreállítani a bőr egészséges, egységes ragyogását.

Gyógyhatás: nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomásra is normalizáló hatással van, emellett a benne található vitaminok és ásványi anyagok a szív izomzatára és ingerületátvivő rendszerére. Enyhe izomlazító hatása is van, melynek következtében hatékonyan képes csökkenteni a feszültséget, enyhíteni a stressz káros hatásait. Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. Jótékony hatásai között találhatjuk az alvás minőségének javítását is. Szervezetünkből kijuttatja a nehézfémeket (higany, ólom, alumínium) még a csontokból, és a központi idegrendszerből is. Ennek köszönhetően a koriander hatékony segítség lehet bizonyos krónikus betegségek elleni küzdelemben is. Levelei támogatják az emésztést is, serkentik a szükséges enzimek termelődését, így nehezebb ételeket is könnyebben feldolgozza a szervezetünk. Azoknak is érdemes rendszeresen beiktatniuk az étrendjükbe a koriandert, akik könnyen felpuffadnak, esetleg jellemző rájuk a túlzott gázképződés. Az allergiásoknak, szénanáthában szenvedőknek is érdemes minél több koriandert fogyasztani, ugyanis a fűszernövénynek olyan tulajdonságai is vannak, amelyek enyhíthetik a kellemetlen allergiás tüneteket, például az orrdugulást vagy a tüsszögést. Vízhajtó és lázcsillapító.


Stresszcsökkentő és méregtelenítő ital: korianderből, zellerszárból és friss uborkából készült turmix.

Koriandermag tea: 1 teáskanál koriander magot 2 dl forró vízzel leöntünk, 20 percig állni hagyjuk, és étkezések előtt fogyasztjuk.

Felhasználása: a koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin, és A vitamin forrás, ezért kifejezetten ajánlatos friss salátákban, előételekben szendvicseken minél többet fogyasztani belőle, vagy csak egyszerűen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel keverni. Korianderzöld nélkül elképzelhetetlen a thai konyha, de az indiai curryk végtelen sokaságának is ez a fűszernövény adja meg gyakran a teljességet, és a mexikói vagy épp brazil fogások többségéből sem hiányozhat. A koriander gyökere általában karcsú, göcsörtös petrezselyemgyökérre emlékeztet. Igen aromás. Ezért is képezi részét számos ázsiai receptben mártásoknak, pácoknak vagy épp currypasztának.




Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.