Koriander
A koriander jellegzetes aromájú növény, mely bizonyos
konyhákban alapfűszernek számít, hazánkban viszont kevésbé ismert.
Azonkívül, hogy izgalmas ízével feldobhatja az egyszerűbb ételeket is,
számos pozitív egészségi hatása van. A
koriandernek felhasználhatjuk a magját, a levelét és a gyökerét is,
egészben vagy őrölve, frissen vagy szárítva egyaránt. Az indiai
gasztronómia egyik legmeghatározóbb fűszere, de sok mediterrán ételbe is jól illik.
A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav,
kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin.
Illóolajainak köszönhetően
gyógyító hatással van a bőrünkre, az emésztésünkre és a hangulatunkra
is. Javít az
allergiás bőrtüneteken, például a kiütéseken, jó rovarcsípések és irritáló hatású növények ellen is. Enyhe fertőtlenítő hatással is bír, így
alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A bőrszárazságnak is hatékony ellenszere, segít helyreállítani a bőr egészséges, egységes ragyogását.
Stresszcsökkentő és méregtelenítő ital: korianderből, zellerszárból és friss uborkából készült turmix.
Koriandermag tea: 1 teáskanál koriander magot 2 dl forró vízzel leöntünk, 20 percig állni hagyjuk, és étkezések előtt fogyasztjuk.
Felhasználása: a koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin, és A
vitamin forrás, ezért kifejezetten ajánlatos
friss salátákban, előételekben szendvicseken minél többet fogyasztani
belőle, vagy csak egyszerűen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel keverni. Korianderzöld nélkül elképzelhetetlen a thai konyha, de az indiai curryk végtelen sokaságának is ez a fűszernövény adja meg gyakran a teljességet, és a mexikói vagy épp brazil fogások többségéből sem hiányozhat.
A koriander gyökere általában karcsú, göcsörtös petrezselyemgyökérre
emlékeztet. Igen aromás. Ezért is képezi részét számos ázsiai receptben
mártásoknak, pácoknak vagy épp currypasztának.