Gyógynövények
Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek különböző módon felhasználva jótékony, gyógyító hatást gyakorolnak a szervezetre.
Bizonyos növények egy adott szervre vagy szövetre fejtik ki hatásukat (pl. epehajtók, szívre hatóak), és vannak általános hatású növények, melyek immunrendszer erősítők, segítik és szabályozzák az anyagcsere és emésztési folyamatokat, a belső környezet állandóságát.
Gyógynövények alkalmazásánál fontos megjegyezni, hogy a túlzott adagolás, vagy a nem megfelelő anyag kiválasztása hosszú távon már káros hatást válthat ki. Figyelem! Gyermekek, terhes nők, szoptató anyák esetében eleve jóval kisebb mennyiségű (vagy egyáltalán nem) gyógynövény hatóanyagot kell felhasználni, és feltétlenül szakemberrel kell konzultálni annak jellege és mennyisége, illetve időrendi-időbeli vonatkozásáról!
Gyógynövények gyűjtése, szárítása, tárolása
A gyógynövények gyűjtése
és feldolgozása részben, szó volt arról, hogyan szedjük és készítsük
elő a növényeket a gyógynövényes készítmények, gyógyszerek
elkészítéséhez.
Amennyiben gyűjtjük a gyógynövényeket, azt is tudnunk kell,
hogy melyik időszakban tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a hatóanyagukat.
Általánosságban elmondható, hogy a gyökereket kora tavasszal vagy
ősszel, leveleket virágzás előtt vagy alatt, a terméseket a teljes érés
idején célszerű begyűjteni. Virágokat a virágzás kezdetén, és csak
teljesen egészséges és féregmentes, száraz állapotában, azaz lehetőleg
napsütés idején s
Gyógynövényeket soha ne gyűjtsük műanyagzacskóban, mert bepállanak, és
csak teljesen száraz állapotban tegyük el őket. Szárítás előtt sem kell
a gyógynövényeket megmosni, aprítás után terítsük szét egy textilkendőn
vagy papír felületen, és szellős helyen szárítsuk ki. Általában 2-3 hét a szárítási idő. Gyökerek és nedvdús termékek, kérgek
szárítása esetében, ha a sütőben szárítjuk ki a növényi részt, akkor
sem lehet 35 °C-nál magasabb a szárítási hőmérséklet! Gyógynövények
tárolása sötét, zöld üvegben történjen, de kartondobozban,
textilzsákban is célszerű az elhelyezésük. A gyógynövények ne
érintkezzenek fémmel és a fénytől is óvjuk a már szárított
gyógynövényeinket!
Ne gyűjtsünk növényeket műtrágyázott szántóföldeken, legelőkön,
szennyezett vizek partján, autópályák és autóutak mellett, illetve
ipartelepek és vasút közelében! Kizárólag alapos növényi ismerettel
rendelkezve gyűjtsük be a
növényeinket, mert nagy az összekeverhetőség kockázata. Inkább otthoni környezetben neveljük és
termesszük ki magról, hajtásról
azokat a gyógynövényeket, melyekre szükségünk van, vagy vásároljunk
kész termékeket. Csak azt és annyi részt távolítsunk el a
gyógynövényről, melyre szükség van, és soha ne szüreteljük le mindet
egyszerre.
A védett
növényeket semmilyen körülmények között ne
szakítsuk le, mert
valószínűleg csak az adott környezetben érzik jól magukat. Természetvédelmi
környezetben, pedig egyáltalán ne gyűjtsünk semmilyen növényt sem.
Gyógynövények felhasználási lehetőségei
Gyógynövényekből általában teát és teakeverékeket, kenőcsöket,
olajokat,
illóolajokat, szörpöket, tinktúrákat, friss leveket, illetve
borogatásokat, dunsztkötéseket és fürdőket készíthetünk.
Általánosságban igaz, hogy a készítményhez szükséges növényadalékokat
az előírás szerint, de a kort, a súlyt,
a betegség fokát és súlyosságát
is figyelembe véve kell alkalmazni. Mérlegelni kell ezen kívül, hogy
egyfajta gyógynövényt használunk fel, vagy összetett készítményt
alkalmazunk-e. Általában hatékonyabb, ha többféle, egymást kiegészítő, illetve
támogató gyógynövényt alkalmazunk egyszerre, az
összeállítások maximum 5-7 fajta gyógynövényt tartalmazhatnak. Ügyelni
kell a közben szedett gyógyszerek indikációs jellegére is.
Gyógynövény- tea készítéséhez tiszta, lehetőleg külön erre a célra használt teljesen ép, zománcozott edényt, üvegedényt, esetleg cserépedényt használjunk. Általában 1 evőkanál (kb. 10g) vagy 1 teáskanál (kb. 3g) az egyszeri dózis, melyhez 1,5-2-2,5 dl vizet használunk fel. A teát frissen, illetve maximum még aznap fogyasszuk el, ízesítéshez használhatunk cukrot, mézet vagy citromot is. Mindig kortyolva kell elfogyasztani a gyógynövényes teákat, egész napra elosztva az adott mennyiséget. Bizonyos időszakban célszerűek egyes teaféleségek elfogyasztása, a kívánt hatás eléréséért: például étvágycsökkentő teákat étkezés előtt 20-30 perccel, az emésztést elősegítő, epe vagy májra ható gyógynövényteákat az étkezés végén, vízhajtókat, köhögéscsillapítókat, vérnyomáscsökkentőket, enyhe nyugtatókat a nap bármelyik szakában, de gyomorsav lekötő és féregűző, altató hatású gyógynövényteákat az esti órákban fogyasszuk el. Mielőtt elfogyasztjuk a gyógynövényteánkat, mindig tudatosítsuk magunkban, hogy milyen céllal vesszük magunkhoz azt.
Gyógynövények felhasználási módozatai
Forrázat
A felforrt, lobogó
vizet ráöntjük a gyógynövényre, majd lefedve 3-5- max. 10
percig
áztatjuk. Ha a
hőre érzékeny anyagokat szeretnénk megkímélni,
akkor a teafű felét előző este hideg vízbe áztatjuk, majd másnap a
másik feléből forrázatot készítünk, és összevegyítjük az alkotót. Majd
leszűrjük a teát és átnyomkodjuk, hogy minden alkotó belekerüljön
teavizünkbe.
Főzet
Általában a gyökereket, kérgeket, fás részeket főzzük. Hideg vízben
tesszük fel főzni, majd 1-2 perc forralás után még 10-20 percig
áztatjuk is az anyagot. De elő is áztathatjuk hideg vízben fél-egy
órára az anyagokat, és csak utána tesszük fel főzni 5-10 percig.
Hideg áztatás
A teafüvet 8-12 órán át, fél adag hideg vízben (lehet még ecetben, borban, vizes alkoholban) áztatjuk, majd leszűrjük. A szűrőben maradt növényt, a másik fél adag vízzel leforrázzuk. A forrázatot kissé hűlni hagyjuk, majd összevegyítjük őket.
Esszencia
Tiszta tömény alkohollal leöntjük a feldarabolt növényeket, és 2-3 hétig hagyjuk ázni őket. 30C°-nál melegebb helyen ne tároljuk a készítményt. Időnként összekeverjük, összerázogatjuk, majd szűrőpapíron keresztül leszűrjük, és jól átpréseljük az esszenciánkat. Jól zárható sötét üvegben tároljuk. Teába csöpögtethetünk belőle, vagy használhatjuk borogatáshoz, bedörzsöléshez is.
Friss lé
A gyógynövényeket turmixgépbe helyezzük, majd utána alaposan kipréseljük és szűrjük a levet. Így friss növényi nedv, növényi olaj nyerhető. Hűtőbe helyezett sötét és jól záródó üvegben sokáig eláll.
Gyógyfürdők
Fürdőzés során a gyógynövények hatóanyagai felszívódnak a bőr pórusain keresztül. Kádba való teljes fürdőzés során kb. 200 gr gyógynövényt használunk fel. Előző este hideg vízben áztatjuk a füvet, majd másnap a fürdőzés előtt felmelegítjük azt, és leszűrés, átnyomkodás után hozzáöntjük a fürdővízhez a teakészítményt. Általában 20 perc idő elegendő, de a szív tájéka lehetőleg ne kerüljön ennyi időre a víz alá. Ülőfürdőt is vehetünk, ilyenkor csak arra ügyeljünk, hogy a vese tájékát is érje a víz. Fürdőzés után szárazra törülközve és a törülközővel jól átdörzsölve magunkat mindenképpen ajánlott 20-30 perces pihenés, célszerű betakarózva az ágyba feküdni.
Borogatás
A gyógynövényt tiszta sodrófával jól összetörjük, pépesítjük, majd
fehér vászonkendőre felkenjük. Elhelyezzük a gyógyítandó testfelületen,
és ha éjszakára is fenn szeretnénk tartani, akkor még átkötjük.
Érzékeny bőr esetén ne hagyjuk egész éjszakára fenn a borogatást.
Dunsztkötés
Vízgőz fölött puhítjuk meg a növényeket. Ha megpuhultak, fehér vászonkendőre helyezzük az anyagot, és beborítjuk vele az adott testfelületet. Erre a vászonkendőre még ezek után rátekerünk fóliát, mely melegen tartja a kötést.
Kenőcs készítés
A gyógynövényeket apróra vágjuk, forró disznózsírban 1-2 percig sütjük, majd lefedve 1 éjszakán át hűlni hagyjuk. Másnap ismét felmelegítjük, leszűrjük, és jól záródó tégelyben elhelyezzük. A tégelyt a továbbiakban hideg helyen tároljuk.
Olaj készítés
Jól záródó üvegben lazán elhelyezzük a gyógynövényeket és leöntjük hidegen sajtolt olajjal. Meleg helyen tartjuk az üveget, melyet időnként összerázunk, megforgatunk. Ezután leszűrjük, jól kipréseljük, kinyomkodjuk a szűrőn maradt növényt még az olajba, és jól lezárt üvegben tároljuk tovább.
BeöntésLehet gyógyteás beöntést is alkalmazni, amikor gyulladást akarunk csökkenteni, vagy csak tisztítani szándékozunk. Bármilyen bélrendszeri elváltozás esetében azonban kérjük ki szakember véleményét!