Izsóp
Gyógyhatása: enyhíti a hasfájást, serkenti az emésztősavak termelődését, megszünteti a puffadást
és az ezzel járó szeleket. Mivel hatékony fertőtlenítő és izzasztó,
valamint erős nyákoldó hatásának köszönhetően kiváló köptető, az izsóp
segít csillapítani a megfázás és az influenza tüneteit,
elsősorban a torokfájást, a náthát, a hurutot és a köhögést. Szintén
hozzájárul az asztma kezeléséhez. Frissen tart és javítja a koncentrációt. Az izsóp illatanyagának beszippantása hosszan tartó ébrenlétet biztosít.
Külsőleg: az izsópolaj csillapítja a vérzést, kisebb felületi bőrsérülések, égések esetén felgyorsítja a sebgyógyulást. Fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságai a bőrbetegségek kezelésében is kamatoztathatók, az arclemosó izsóptea ellensúlyozza a bőr zsírosodását. Csökkenti a reumás fájdalmakat és az izomgörcsöket, a fürdővízbe szórt izsóp nyugtató és izzasztó hatású. Vírus-, baktérium-, és gombaellenes szer, elpusztítja a genitális- és ajakherpeszt kiváltó vírust. Szájüreggyulladás esetén öblögető szerként alkalmazzák. A kozmetikaipar az illóolaját habfürdők, samponok és lábfrissítő borogató szerek készítéséhez használja fel.
Felhasználása: fűszeres illatú levelei segítik a zsíros ételek
emésztését. Burgonya, zeller, petrezselyem, hús-, és halsaláták, burgonyás
ételek, pecsenyék és egyéb húsételek finom fűszere, ízesítője. A növényt és illó olaját a konzerv-, és likőripar is használja. Virága ehető,
ezért frissen saláták díszítő és ízesítő eleme lehet. Fűszerkeverékek, eszenciák
és páclevek alkotóeleme. Finom borok ízesítőjeként is ismertté vált. Háztartásokban nyersen vagy szárítva különböző
húsételek, páclevek, mártások, köretek ízesítőjeként terjedt el.