Grapefruit
Gyógyhatása: C-vitamintartalma a többi citrusfélével azonos, szénhidráttartalma
körülbelül 7 százalék. Tartalmaz,
kalciumot, foszfort és magnéziumot is. Hűtő hatású, frissítő, vitamin-, és
ásványi anyaggazdagsága és energiaszegény volta miatt súlycsökkentő
diétáknak is egészséges alkotórésze.
A grapefruit magjaiból olajat sajtolnak. A grapefruit-mag kivonata természetes
méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, külsőleg, belsőleg
hígítva sokféleképpen ajánlják a használatát. A grapefruit magjának jótékony vírus- és gombaölő, antibakteriális
hatása is van. Ajánlható gyomor-, és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-,
bőr gombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén.
Csecsemőápolásban, katonai kórházakban a textíliák fertőtlenítésére is
használják, próbálkoznak azzal is, hogy uszodákban a klórt felváltsák
vele.
Felhasználása: szobahőmérsékleten körülbelül két hétig tárolható, nem tanácsos hűtőbe tenni, mivel a 10 foknál alacsonyabb hőmérséklet károsodást okoz benne. Héja pektinben gazdag, a nem túl keserű fajták héja a narancséhoz hasonlóan kandírozható. Nyersen vagy kifacsarva, különböző italokba keverve fogyasztjuk leginkább. Félbevágva, egy kis késsel vagy kanálkával elválasztható a húsa a közte lévő, gerezdekre osztó hártyától és egyszerűen kikanalazható a belseje. Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Magyarországon ritkán főzik be, de párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is. Pikáns ízzel gazdagíthatja például a sült húsféléket.