Gránátalma
Gyógyhatása: magjai
alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért
kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés,
fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak. Jó hatással van a szív-, és érrendszerre. A gyümölcs levével csökkenthető a koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. A gyümölcs levének
fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását,
valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt
ki a plakkra, csökkenti a vérnyomást. Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükségletet. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti
az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az
egészséges fogínyhez. A
C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és
egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz
is. Alkotó elemei a rákos sejtek halálát is képesek
előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és
átterjedését. Javítja a prosztata, a
vastagbél és a bél szöveteit. Hatékonynak bizonyul a prosztata megnagyobbodás,
cukorbetegség, nátha, stressz,
koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél),
vesebetegségek esetében. A gránátalma rostban gazdag, ennek révén
védi a szívet és biztosítja az egészséges emésztést. Rosttartalma
megóvja a szervezetet a keringési problémáktól, csökkenti a diabétesz
kockázatát, és segíti az emésztőrendszer hatékony működését. Naponta egy
gránátalma elfogyasztása a megfelelő teljes kiőrlésű gabonák és
zöldségek bevitele mellett biztosítja a normál bélműködést. Fogyasztásával nagy mennyiségű antioxidánst tudunk
szervezetünkbe juttatni. Ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok
lebontása során keletkező szabad gyököktől. A szabad gyökök károsítják a
szervezet sejtjeit, ennek révén rákot és szívbetegséget okozhatnak. A
gránátalmában található antioxidánsok felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel, megelőzik a
betegségeket, de ehhez az kell, hogy naponta fogyasszunk gránátalmát. A
gránátalma C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert. Egész
évben, de főleg influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
Vitamintartalma
révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő
szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít.
Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában.
Felhasználása: édes íze révén
kielégíti az édesség iránti vágyat, azonban kevés kalóriát és rengeteg
hasznos és egészséges tápanyagot, vitamint, rostot és ásványi anyagot
tartalmaz. Kiváló egészséges édesség. Amikor feltörünk egy gránátalmát, láthatjuk, hogy apró vörös tokokkal
vannak tele. A magvak elfogyaszthatók a
tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a
gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától
megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk.
Rendkívül ízletes reggeli vagy uzsonna készíthető a gránátalma akár
friss, akár koncentrált levéből úgy is, ha joghurthoz vagy müzlihez
keverjük hozzá. A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz
és desszertekhez is jól illik. Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel
hígítva üdítő ital készíthető belőle. A savanykás gyümölcshúsából
főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal
együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana
alapját. Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így
hónapokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.