Gránátalma


Gyógyhatása: magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre. A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak. Jó hatással van a szív-, és érrendszerre. A gyümölcs levével csökkenthető a koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra, csökkenti a vérnyomást. Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükségletet. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is. Alkotó elemei a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit. Hatékonynak bizonyul a prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, nátha, stressz, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek esetében. A gránátalma rostban gazdag, ennek révén védi a szívet és biztosítja az egészséges emésztést. Rosttartalma megóvja a szervezetet a keringési problémáktól, csökkenti a diabétesz kockázatát, és segíti az emésztőrendszer hatékony működését. Naponta egy gránátalma elfogyasztása a megfelelő teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek bevitele mellett biztosítja a normál bélműködést.  Fogyasztásával nagy mennyiségű antioxidánst tudunk szervezetünkbe juttatni. Ezek megvédik a szervezetet a tápanyagok lebontása során keletkező szabad gyököktől. A szabad gyökök károsítják a szervezet sejtjeit, ennek révén rákot és szívbetegséget okozhatnak. A gránátalmában található antioxidánsok felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel, megelőzik a betegségeket, de ehhez az kell, hogy naponta fogyasszunk gránátalmát. A gránátalma C-vitaminban gazdag, ezért erősíti az immunrendszert. Egész évben, de főleg influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani.
Vitamintartalma révén gyorsítja a sebek gyógyulását, támogatja a növésben lévő szervezetet és a testi szövetek regenerációjában is segít. Nélkülözhetetlen az erős csontozat, porcok és fogazat kialakulásában.
Felhasználása: édes íze révén kielégíti az édesség iránti vágyat, azonban kevés kalóriát és rengeteg hasznos és egészséges tápanyagot, vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló egészséges édesség. Amikor feltörünk egy gránátalmát, láthatjuk, hogy apró vörös tokokkal vannak tele. A magvak elfogyaszthatók a tokokkal együtt. Megehetjük őket úgy, ahogy vannak, kifacsarhatjuk a gyümölcsöt, használhatunk gyümölcscentrifugát, vagy a héjától megtisztított gránátalmát össze is turmixolhatjuk.
Rendkívül ízletes reggeli vagy uzsonna készíthető a gránátalma akár friss, akár koncentrált levéből úgy is, ha joghurthoz vagy müzlihez keverjük hozzá.  A gránátalmából kiváló szörp készíthető, de leve koktélokhoz és desszertekhez is jól illik. Levét kifacsarva és átszűrve, majd vízzel hígítva üdítő ital készíthető belőle. A savanykás gyümölcshúsából főzött szirupot a Közel-Keleten savanyúsághoz adják. A húsos burokkal együtt megszárított magvak adják a savanyú indiai fűszer, az anardana alapját. Terméseit fagymentes helyen hosszú ideig tárolhatjuk, így hónapokig is eltartható. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.