Galanga - Kínai gyömbér


Galanga vagy galangál: az ugyanezen nevű növény gyökerének porrá őrölt változata. A currypor egyik alapanyaga. Más néven thai gyömbérnek is nevezik, ez bizonyítja, hogy a thai konyhában is igen népszerű ez a citrusos jellegű, a gyömbérhez képest kevésbé intenzív fűszer. A gyökér égetően csípős ízű, barnapiros színű, kellemes gyömbérszerű, fűszeres aromájú növény. Keserű anyagot, illóolajat tartalmaz. Különleges aromája és emésztést javító hatása miatt, mint fűszeres izgatószert likőrökbe, ecetekbe, tinktúrákba használják. A gyógyászatban tinktúra és forrázat alakjában használják étvágytalanság, gyomorpanaszok esetében.


Gyógyhatás: gyulladáscsökkentő, serkentő, rákos sejtek pusztítása, afrodiziákum. Hasmenésre, torokfájásra, köhögésre, megfázásra is alkalmas.

Felhasználás: a szárított, őrölt galangát thai ízként használhatjuk levesben, főzelékben. Halételek, tenger gyümölcseiből készült ételekben is kitűnő.




Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el