Galanga - Kínai gyömbér
Galanga vagy galangál: az ugyanezen nevű növény gyökerének porrá őrölt változata. A currypor egyik alapanyaga. Más néven thai gyömbérnek is nevezik, ez bizonyítja, hogy a thai konyhában is igen népszerű ez a citrusos jellegű, a gyömbérhez képest kevésbé intenzív fűszer. A gyökér égetően csípős ízű, barnapiros színű, kellemes gyömbérszerű, fűszeres aromájú növény. Keserű anyagot, illóolajat tartalmaz. Különleges aromája és emésztést javító hatása miatt, mint fűszeres izgatószert likőrökbe, ecetekbe, tinktúrákba használják. A gyógyászatban tinktúra és forrázat alakjában használják étvágytalanság, gyomorpanaszok esetében.
Gyógyhatás: gyulladáscsökkentő,
serkentő, rákos sejtek pusztítása, afrodiziákum. Hasmenésre, torokfájásra, köhögésre, megfázásra is alkalmas.
Felhasználás: a szárított, őrölt
galangát thai ízként használhatjuk levesben, főzelékben. Halételek, tenger gyümölcseiből készült ételekben is kitűnő.