Fűszerkömény


Gyógyhatása: elősegíti a gyomornedv elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. A köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-, és gombaölő hatása van. Nehezen emészthető ételekhez szinte kötelező fűszer, melyet emésztést serkentő hatásának köszönhet. A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. A hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd. A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő. A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. A cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van, a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.

Cukorbetegségre: pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.
Fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).
Puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.


Felhasználása: fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposzta főzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője. A savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott. Használjuk a húsiparban, a konzerviparban, kenyerekhez és aprósüteményekhez valamint levesek készítéséhez egyaránt.



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el