Fűszerek


Fűszerek: Olyan növényrészek, amelyek hatóanyag tartalmuknál fogva sajátosan kellemes ízt,
illatot, színt, esetleg tartósságot kölcsönöznek ételeinknek és italainknak.

A fűszereket a növény különféle részeiből nyerhetjük. ilyen a gyökér, gyökértörzs (gyömbér), a héjrészek (fahéj), a levelek (babérlevél), virágok, és annak részei (sáfrány), magvak (mustármag) és a termések (bors).

A fűszereket ősidők óta használják. Az egyiptomiak, görögök híresek voltak gyógynövényeikről.  Értékes fizetőeszközök is voltak a fűszerek, messze vidékekről származtak.
Hazánkban Mátyás király kora érdemel említést, amikor elterjedtek a legfontosabb fűszerek (bors, gyömbér, sáfrány, fahéj). A fűszerek hamarabb voltak gyógyszerek, mint ízesítők. Balzsamozásra, fájdalomcsillapításra, emésztésjavításra régóta alkalmazták.
Ízesítésre a tengeri hajózás korától terjedt el, mikor a távol-keleti fűszerek eljutottak Európába.
Fűszerező, ízesítő hatásuk a legfontosabb. Színező hatásúak is vannak. Baktériumölő hatásuk is ismert. 
Az emésztésben is fontosak, segítik a gyomornedvek termelését, étvágygerjesztő, fertőtlenítő hatásúak lehetnek. Több likőrféle, fűszerbor, sütemény, kozmetikum készítésében is szerepet játszanak.

A jó minőségű fűszer élénk színű, erőteljes, kellemes ízű, illatú, származási helyére és feldolgozottsági fokára jellemző tulajdonságú.

Tárolása: nagy gondosságot igényel. Védeni kell a víztől, napfénytől, hőtől, idegen szagoktól, rovaroktól, rágcsálóktól. Fapolcokon, földtől, faltól távol tárolandók, jó szellőzésű helyeken, erős szagú anyagoktól távol.





Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el