Fűszerek
Fűszerek: Olyan
növényrészek, amelyek hatóanyag tartalmuknál fogva sajátosan kellemes ízt,
illatot, színt, esetleg
tartósságot kölcsönöznek ételeinknek és italainknak.
A fűszereket a növény különféle részeiből nyerhetjük. ilyen a gyökér, gyökértörzs (gyömbér), a héjrészek (fahéj), a levelek (babérlevél), virágok, és annak részei (sáfrány), magvak (mustármag) és a termések (bors).
A
fűszereket ősidők óta használják. Az egyiptomiak, görögök híresek
voltak gyógynövényeikről. Értékes fizetőeszközök is voltak a fűszerek, messze vidékekről származtak.
Hazánkban Mátyás király kora érdemel említést, amikor
elterjedtek a legfontosabb fűszerek (bors, gyömbér, sáfrány, fahéj). A
fűszerek hamarabb voltak gyógyszerek, mint ízesítők. Balzsamozásra,
fájdalomcsillapításra, emésztésjavításra régóta alkalmazták.
Ízesítésre a tengeri hajózás korától terjedt el, mikor a távol-keleti fűszerek eljutottak Európába.
Fűszerező,
ízesítő hatásuk a legfontosabb. Színező
hatásúak is vannak. Baktériumölő
hatásuk is ismert.
Az
emésztésben is fontosak, segítik a gyomornedvek termelését,
étvágygerjesztő, fertőtlenítő hatásúak lehetnek. Több likőrféle,
fűszerbor, sütemény, kozmetikum készítésében is szerepet játszanak.
A
jó minőségű fűszer élénk színű, erőteljes, kellemes ízű, illatú,
származási helyére és feldolgozottsági fokára jellemző tulajdonságú.
Tárolása: nagy gondosságot igényel. Védeni kell a
víztől, napfénytől, hőtől, idegen szagoktól, rovaroktól, rágcsálóktól. Fapolcokon, földtől, faltól távol tárolandók, jó szellőzésű helyeken, erős szagú anyagoktól távol.