Fokhagyma
A fokhagyma
jellegzetes illatát sokan szeretik, és legalább annyian ódzkodnak tőle,
mivel a fokhagymás lehelet meglehetősen taszító.
Gyógyhatása: több mint huszonöt fajta hatóanyag. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan jó hatással van a koleszterinszintre, segíthet beállítani a vérnyomást, és egyes vizsgálatok szerint a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszik. Baktérium-, és vírusölő hatása is van, bizonyos mikroorganizmusok ellen még a penicillinnél is hatásosabb. Gyomor-, és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves. Vírusölő képessége miatt a bélhurut, a májgyulladás illetve a herpesz ellen is használható. A bőrgombák kezelésére is használnak fokhagymaoldatokat. A vértisztító hatás mellett jelentős a tonizáló hatása, illetve serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is. A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a candida fertőzések kezelésében használatos. Tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még a nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Erős antibiotikum, szívbetegségek és szívroham, cukorbetegség, rák, ólommérgezés, lepra, AIDS esetén is hatásos. Naponta 3-12 gerezd elrágása elősegíti a fertőzések gyors gyógyulását. Baktériumölő hatása miatt csökkenti a belső vérrögképződés valószínűségét is. Kisebb bőrfertőzések gyógyítására a fokhagymalé alkalmas.
Fokhagyma semlegesítése: sokan gyógyszerként, apróra vágva nyelik le a fokhagymát, hogy a
szájban a lehető legkevesebb ideig maradjon, és ne hagyjon szagot maga
utána. Semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg
tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak, a friss
petrezselyemnek.
Felhasználása: felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt a pirítós kenyér, vagy a lángosok ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszerkeverék alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva egyaránt használjuk. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, hiszen megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést.
Érdekesség: a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított
fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a
lakásba. Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2
gerezd fokhagymát. Régen fokhagymával gyógyították a
tífuszt, kolerát. A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták. Meghámozták
a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek
hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és
egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg.
Különleges tudnivalók: ha 12 évesnél fiatalabb gyermeknek kívánjuk gyógyszerként adagolni, feltétlenül beszélni kell a kezelőorvossal. Gyógyszermennyiségben csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzuk. Esetenként allergiás bőrkiütéseket is okozhat. Szoptatós anyák tejébe jutva a csecsemőknél hasmenést okoz. Véralvadási problémák fennállása esetén ellenjavallt vérrögképződést gátló hatása miatt.