Fahéj


Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számít. Naponta fél teáskanál fahéj elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.

Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatású. Serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló. A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett a fahéj hathatós segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. Elég, ha a kedvenc gyümölcsitalunkba teszünk egy kevés őrölt fahéjat, és fogyasztás után máris érezni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és hamarosan kellemesebben érezzük magunkat. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Emésztést segítő jellege miatt a fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk. Érdemes ezért a fogyókúrához olyan gyümölcs-, és zöldségleveket fogyasztani, amelyekhez egy kis adag őrölt fahéjat is adunk. Az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. Napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, és a teljes koleszterin szintjét. A fahéj fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökken, vagyis a cukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Emellett a fahéj emeli az inzulin és az antioxidánsok hatását, így a szervezetbe került cukor feldolgozását és elszállítását szervezetünk hatékonyabban tudja elvégezni. A fahéj fogyasztása képes hosszabb távon is csökkenteni a vércukorszintet. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat. Csökkenti a magas vérnyomást is. A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. A fahéjban található egyik hatóanyag az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti. A fahéjnak baktérium-, és gombaölő hatásai is vannak. Rendszeres fogyasztásával elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, melyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek. A fahéj kiváló szer az öregedés lassítására. Magas a fenoltartalma, aminek köszönhetően a szervezetben nem jönnek létre azok a sejtkárosodások, amiket például a sok cukor vagy a bekerült méreganyagok okozhatnak. A fahéj csökkenti a véralvadást is, és gyulladásgátló hatása is van. Ezáltal szervezetünk jobb, energikusabb, fiatalosabb állapotban marad, mivel kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy problémák, gyulladások, károsodások ellen védekezzen.

Különleges tudnivalók: bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. A fahéjat nagy mennyiségben fogyasztani egyáltalán nem egészséges.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.