Fahéj
Az ételízesítés mellett fontos gyógyító szernek is számít. Naponta fél teáskanál fahéj elfogyasztásával már nagyon jó eredményeket érhetünk el.
Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatású. Serkenti az emésztést, és hurutok
ellen is kiváló. A fahéj fogyasztásával a felfúvódás
gyorsabban szűnik meg, emellett a fahéj hathatós segítség lehet
hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. Elég, ha a kedvenc
gyümölcsitalunkba teszünk egy kevés őrölt fahéjat, és fogyasztás után
máris érezni fogjuk, hogy gyomrunk megnyugszik, és hamarosan
kellemesebben érezzük magunkat. Mézzel összekeverve a gyomorfekély
megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Emésztést segítő jellege miatt a
fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára is. Az emésztés folyamán
ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem
érezzük magunkat hamarosan éhesnek, vagy evés közben is eleve gyorsabban
alakul ki a telítettség érzet, aminek hatására kevesebbet eszünk.
Érdemes ezért a fogyókúrához olyan gyümölcs-, és zöldségleveket fogyasztani, amelyekhez egy kis adag őrölt fahéjat is adunk. Az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre
is jótékonyan hat. Napi fél teáskanál fahéj a II. típusú
cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, és a teljes koleszterin
szintjét. A
fahéj fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökken, vagyis a
cukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Emellett a fahéj emeli az inzulin
és az antioxidánsok hatását, így a szervezetbe került cukor
feldolgozását és elszállítását szervezetünk hatékonyabban tudja
elvégezni. A fahéj fogyasztása képes hosszabb távon is csökkenteni a
vércukorszintet. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat. Csökkenti a magas vérnyomást is.
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz,
képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a
memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek
mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. A fahéjban található egyik hatóanyag az Alzheimer-kór kialakulását is késleltetheti. A fahéjnak baktérium-, és gombaölő hatásai is vannak. Rendszeres fogyasztásával
elpusztíthatjuk azokat a kórokozókat, melyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek. A fahéj kiváló szer az öregedés
lassítására. Magas a fenoltartalma, aminek köszönhetően a szervezetben
nem jönnek létre azok a sejtkárosodások, amiket például a sok cukor vagy
a bekerült méreganyagok okozhatnak.
A fahéj csökkenti a véralvadást is, és gyulladásgátló hatása is van.
Ezáltal szervezetünk jobb, energikusabb, fiatalosabb állapotban marad,
mivel kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy problémák,
gyulladások, károsodások ellen védekezzen.
Különleges tudnivalók: bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. A fahéjat nagy mennyiségben fogyasztani egyáltalán nem egészséges.