Curry - Olasz szalmagyopár
A curryfű örökzöld, nem téltűrő
félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek.
Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár
végén nyílnak az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry
illatuk van.
Felhasználása: az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe,
rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és
csirkés ételek ízesítésére alkalmas.
Egy csokrocska curryfű a kamrába és
a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.
Illóolaját hagyományosan légzőszervi panaszokra (asztma, krónikus bronchitis, szamárköhögés) használják de fejfájásra, migrénre, májproblémákra és bőrpanaszokra (égések, allergia) is ajánlják.