Citrom
Gyógyhatása: rendkívül gazdag C-vitaminban, folsavban és számos egyéb hasznos tápanyagban.
Szervezetünkre gyakorolt pozitív egészségügyi hatásainak szinte se
szeri, se száma. A C-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében. A folsav kis mértékben segíti a stroke kialakulását, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságai jelentősek.
Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb
citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.
A várandósság során rendkívül fontos a kismamák megfelelő folsavellátottsága, a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ugyanis csak e vitamin segítségével megy végbe
zavartalanul. A kellő mennyiség beviteléhez hozzájárulhatunk a citrom fogyasztásával.
Nagyszerű alapanyag ételek és italok ízesítéséhez is. A citrom nagyon jó ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. A citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi-, és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. A citrom azonban nem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.
Különleges tudnivalók: a túlzásba vitt fogyasztása felerősítheti a reflux okozta panaszokat. A citromsav hosszú távon károsíthatja a fogzománcot, elősegítve a fogszuvasodást.
.