Cikória
Gyógyhatása: értékes zöldségnövény. Kedvező hatással van az immunrendszerre, rendszeres fogyasztása megelőzi a székrekedést. Hatásos a
szív-, és érrendszeri megbetegedésekre, rosszindulatú daganatokra,
légzőszervi megbetegedésekre. Csökkenti az érelmeszesedés
kockázatát, szabályozza a vércukor és hormonszinteket. Csökkenti a
vérben a karbamid és húgysav mennyiségét, segít megelőzni a
csontritkulást, fokozza az ásványi anyagok felszívódását, csökkenti a
vastagbél daganat kialakulásának kockázatát. Értékes antioxidáns, magas vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Fogyasztása
segíti csökkenteni a teltségérzetet, a fokozott
gázképződést és a lelassult emésztést. Javítja az átmeneti étvágycsökkenést.
A cikóriából készült kávé koffeinmentes, így a nap bármelyik szakában ihatjuk. Fogyaszthatják koffein érzékenyeknek, terheseknek, szoptató anyukák. Szív-, és érrendszeri problémával küzdők, magas vérnyomás betegségben szenvedők is. Kedvező tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben
tartalmaz kávésavat, amely a szív-, és érrendszeri betegségek ellen véd és
szerepe van a gyulladásos folyamatok hatékony leküzdésében. A napi cikóriakávé fogyasztásával bizonyos érrendszeri megbetegedések
kockázata csökkenthető. A cikóriakávé fogyasztása csökkenti a vérrög kialakulásának
kockázatát.
A cikória
növény gyökerének kivonata jótékony hatást
gyakorol a vércukorszintre és az emésztésre
egyaránt. A cikória gyökér kivonatának rendszeres
fogyasztása késleltetheti vagy megakadályozhatja a cukorbetegséget. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.
Télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Belőle jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és
sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós
vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserű anyagot kioldjuk.
Sosem szabad
túlfőzni, hanem mindig frissre és ropogósra készítsük.
Intenzív,
kesernyés zamata miatt nem kell belőle túl sok.