Borókabogyó
A termés két év alatt, viszonylag lassan fejlődik ki és válik éretté. Betakarítani, a második évben nyár végén lehet, ami a boróka, szúrós ágai miatt nem egyszerű feladat. Jó módszer a termés bottal való leverése, ami a földről már könnyen összeszedhető.
Gyógyhatása: friss termése C-vitaminban gazdag, aminek jelentős része a szárítás során azonban elbomlik. Emellett illóolaj és flavonoid tartalma is jelentős. Légzőszervi megbetegedések kezelésére, elsősorban teakeverékként használják. Kezelhetők vele az emésztési panaszok, húgyúti fertőzések. Étvágyjavító hatása is ismert. Erős vizelethajtó hatása van, emiatt csak mértékkel, az orvosi előírások szerint használjuk. Kiváló vitaminforrás. Illóolaja, a termés forrázata, tinktúrája növeli a vese folyadékszűrő képességét,
ezáltal vízhajtó hatású, vese-, és epekőoldó, továbbá, enyhe - többek
között húgyúti -görcsoldó és fertőtlenítő is. Mindazonáltal, nagy
mennyiségben irritálhatja a veséket, emiatt veseproblémák esetén kerülni kell a fogyasztását, akárcsak terhesség alatt méhösszehúzó hatása miatt.
Bedörzsölve serkenti a vérkeringést,
méregteleníti a szervezetet, reumás, köszvényes és egyéb ízületi
panaszokat jól lehet kezelni vele. Fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó
hatású, hatékonyan javítja az ödémás állapotokat. Mivel szabályozza a
faggyúmirigyek működését, a kozmetikában főként gyulladt, zsíros bőrre
használják, de a narancsbőr ellen is hatásos anyagcsere serkentő hatása
révén. A seprű-, vagy visszeres lábak ápolásához is alkalmazzák.
A fájából kinyert kátrányát gyógyszappanok, kenőcsök, szeszes oldatokhoz adagolják.
Bogyóiból speciális gyógylekvár is készíthető, amit epe- és veseműködés-serkentő szerként fogyasztanak, valamint pálinkát is főznek belőle.